Bedrijfsarts, auteur en opleider, gespecialiseerd in verzuim door psychische oorzaken en onbegrepen klachten

Rob Hoedeman

Dr. Rob Hoedeman is al 32 jaar praktiserend bedrijfsarts en gepromoveerd op verzuim door psychische oorzaken en onbegrepen klachten. De laatste 10 jaar werkt hij op locatie bij organisaties met veel psychisch verzuim (overheid, zorg, onderwijs). Hij is daarnaast docent, schrijver en opleider en heeft meegewerkt aan diverse richtlijnen over psychische klachten en somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK). Hij schreef een boek om leidinggevenden te helpen medewerkers met burn-out beter te begeleiden en in 2022 verscheen zijn tweede boek, gericht op de arboprofessional. Bij alles wat hij schrijft zoekt hij eerst uit wat aangetoond is en op feiten is gebaseerd. Vervolgens vertaalt hij deze kennis naar artikelen en adviezen voor collega-arboprofessionals, leidinggevenden, personeelsfunctionarissen en werknemers. Hij laat in casussen, vignetten en checklists zien hoe je kennis in de praktijk kan toepassen en wordt regelmatig gevraagd voor trainingen aan collega-professionals. Hieronder lees je meer over zijn laatste boek 'Wegwijzer burn-out en mentale weerbaarheid voor arboprofessionals' en de mogelijkheden voor trainingen rondom het onderwerp psychische klachten en burn-out.

Wegwijzer Burn-out en Mentale weerbaarheid voor arboprofessionals

Geloof je niet in één specifieke aanpak om een medewerker met burn-out 100 dagen korter te laten verzuimen? Dat je met een bepaalde training iedereen bevlogen en veerkrachtig krijgt? Maar heb je wel het idee dat je als arboprofessional meer zou kunnen betekenen in het (re-integratie)proces? Dan ben je bij mijn boek aan het juiste adres.

In mijn 32 jaar praktijkervaring als bedrijfsarts heb ik veel hypes gezien die niet waar wisten te maken wat ze beloofden. Ik heb ook ervaren wat wél werkt. Om alvast hint te geven; goed begeleiden van werknemers met burn-out en het voorkomen ervan is ‘teamwork’.

Het begint met de werknemer die snapt hoe hij of zij burn-outklachten kan verminderen en mentaal weerbaarder kan worden. Het begint ook met de leidinggevende die zorg durft uit te spreken en een visie heeft op de verandering die nodig is. Dit is ook de leidinggevende die uitval aan de voorkant wil voorkomen. Bedrijfsartsen en andere arboprofessionals zijn belangrijk voor het stellen van de juiste diagnose en het geven van goede adviezen om duurzaam te herstellen en te functioneren.

Dit boek laat duidelijker dan andere boeken zien, dat de winst hem zit in het verbinden van de aanpak naar de werknemer met de aanpak op managementniveau. 1 + 1 = 3. Want wat velen niet weten, is dat bij burn-out de meeste winst ligt in het voorkomen van terugval. En dat preventie het meeste effect heeft.

Er zit ook een onderbouwde maatschappijkritische noot in. Een prestatiemaatschappij kan bijdragen aan ontplooiing, maar ook aan het tegenovergestelde, namelijk dat mensen ‘uit de speedboot vallen’. Er zijn in Europa bovendien flinke verschillen in burn-outklachten en de mate van bevlogenheid onder werknemers. Ook verschilt het succes in re-integratie van werknemers met burn-out en het geven van een waardig uitkeringsniveau aan degenen die niet meer (volledig) kunnen re-integreren.

 

“Als er één medewerker of één leidinggevende geholpen wordt dankzij de inzichten die je aan dit boek hebt ontleend, dan heeft dit boek wat mij betreft zijn nut gehad.”

Rob Hoedeman

Per doelgroep een aantal vragen waarop 'Wegwijzer burn-out en mentale weerbaarheid' antwoord geeft:

Bedrijfsarts, BMW, arbeidsdeskundige, zorgprofessional

  • Wat zijn burn-out en mentale weerbaarheid en hoe herken ik het?
  • Hoe diagnosticeer ik burn-out conform richtlijnen en de DSM 5?
  • Wat zijn evidence based interventies?
  • Hoe pak ik het effectief aan in mijn consult?
  • Wat adviseer ik aan werknemer, direct leidinggevende en management?
  • Wat zijn mentale hulpbronnen op persoonlijk- en organisatieniveau?
  • Wat zijn waardenrealisatie en jobcrafting en hoe passen we dit toe?

Leidinggevende

  • Hoe herken ik de diverse stadia van burn-out bij onze werknemers?
  • Hoe herken ik de diverse stadia van burn-out bij onze werknemers?
  • Welke leiderschapsstijlen zijn bevorderend voor mentale weerbaarheid en afname van kans op burn-out?
  • Hoe pas ik ‘eisend helpen’ toe bij de werknemer met burn-out?
  • Hoe versterk ik persoonlijke en werkgebonden hulpbronnen?
  • Hoe werkt waardenrealisatie?

HRM, verzuim- en arbocoördinator

  • Wat is effectief beleid om psychisch verzuim te verminderen en mentale weerbaarheid te bevorderen?
  • Hoe werken we effectief samen met arboprofessionals en op welke competenties moeten we letten?

Directie, arbeids- en organisatieadviseur

  • Hoe moet leiding gegeven worden aan de aanpak van en preventie van psychisch verzuim?
  • Hoe moet leiding gegeven worden aan de aanpak van en preventie van psychisch verzuim?
  • Hoe moet leiding gegeven worden aan de aanpak van en preventie van psychisch verzuim?
  • Wie kan ons daarbij ondersteunen en op welke competenties moeten we letten?

Bestel het boek

Je bestelt Wegwijzer burn-out en mentale weerbaarheid eenvoudig via ManagementBoek.nl. Voor slechts € 29,95 haal je ruim 240 pagina’s met waardevolle kennis in huis.

Bestel het boek direct € 29,95

Rob als trainer

Gedreven en gepassioneerd als Rob is, deelt hij zijn kennis en ervaring graag met andere arboprofessionals. De afgelopen jaren heeft hij dan ook flink wat trainingen verzorgd op het gebied van het signaleren, begeleiden en voorkomen van psychische klachten en burn-out, en alles wat daarbij komt kijken. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van een incompany training bij jouw organisatie. Neem dan even contact met ons op via info@mensely.nl of 030 – 299 65 02.

Bestel direct