Leidinggeven
Mantelzorg
Mensely
Preventie
Stress
Werkgeverschap

Wat kun je doen als leidinggevende voor een mantelzorger?

Door Suzanne Aerts
|
02 november 2018
|
leestijd leestijd: 2 minuten

Wie van uw medewerkers is mantelzorger? We bieden 5 concrete tips wat je als leidinggevende – vandaag nog – kunt doen.

1 op de 3 mensen ouder dan 16 jaar heeft in het afgelopen jaar weleens mantelzorg verleend. 5 van de 6 mantelzorgers tussen de 18 en 65 jaar heeft betaald werk en 11% hiervan moet dagelijks of wekelijks het werk onderbreken om hulp te geven. De infographic met cijfers over mantelzorg vind je hier.

Dit betekent dat 1 op de 4 medewerkers naast betaald werk ook langdurig of intensief hulp verleend aan familie of vrienden. Vaak hoor je deze medewerkers hier niet over. Zij proberen alles zo goed mogelijk te combineren en cijferen zichzelf weg. Juist deze groep mensen heeft extra aandacht en sociale steun nodig om uitval in het arbeidsproces te voorkomen. Denk bij stressklachten ook eens aan de combinatie met mantelzorgtaken.

Als leidinggevende kun je meer voor je medewerker betekenen dan je denkt! Hieronder 5 tips voor jou als betrokken leidinggevende:

 1. Toon interesse
  Een mantelzorger help je al enorm door die persoon “te zien en te horen”. Zorg dat je op de hoogte bent van de situatie (ga in gesprek met je medewerker) en toon regelmatig interesse in de medewerker en de situatie. Vraag wat diegene nodig heeft op dat moment.
 2. Bied duidelijkheid
  Maak samen met deze medewerker afspraken over verlof, werktijden, resultaten en aan- of afwezigheid. Leg deze afspraken vast per mail zodat voor alle partijen de afspraken helder en duidelijk zijn. Niks zo vervelend als achteraf blijkt dat de medewerker de afspraken verkeerd heeft begrepen.
 3. Resultaat boven aanwezigheid
  Een medewerker met mantelzorgtaken help je enorm om deze aan te sturen op resultaat en niet op aanwezigheid. De medewerker moet vaak overdag bijv. mee naar het ziekenhuis voor afspraken met artsen en kan die uren niet aanwezig zijn bij de organisatie, maar kan de afwezige uren wellicht inhalen voor of na de ‘reguliere’ werktijd. Stel je flexibel op en kijk naar de mogelijkheden met elkaar.
 4. Verlof bijkopen
  Bij veel organisaties is er de mogelijkheid om verlof bij te kopen. Ga naar de HR afdeling en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn en bespreek deze met je medewerker. Verlof bijkopen kan heel fijn zijn voor je medewerker, want vaak neemt een werkende mantelzorger al het bestaande verlof op voor zorgtaken maar vergeet aan zich zelf te denken. Juist deze medewerkers zijn gebaat bij tijd voor zichzelf om af en toe weer de batterij op te laden om daarna weer de combinatie van werk en mantelzorg te kunnen volhouden.
 5. Preventief
  Wijs de medewerker op de mogelijkheid voor een open spreekuur bij de bedrijfsarts. Hebben de mantelzorgtaken te maken met een (chronisch) zieke partner of een hulpbehoevend kind? Er bestaan diverse soorten gerichte hulp om deze medewerker in het zadel te houden

Mocht je meer willen weten, mail naar suzanne.aerts@mensely.nl