Coaching-on-the-job
Gezond leiderschap

Wat doet een Adviseur Leiderschap & Inzetbaarheid van Mensely?

Door Claartje Visser
|
06 mei 2019
|
leestijd leestijd: 2 minuten

Stel, een medewerker heeft afgelopen weekend besloten te gaan scheiden en is intens verdrietig. Zo verdrietig dat hij niet in staat is te werken. Wat doet hij?

Stel, je hebt een conflict gehad met je medewerker en zij is zo boos dat ze niet in staat is te gaan werken. Wat doet ze?

Of stel, een medewerker heeft ooit voor deze baan gekozen, maar het past niet meer. Hij kan het niet meer. Dusdanig, dat hij eigenlijk niet meer in staat is te gaan werken. Wat doet hij?

De meeste mensen melden zich ziek, die maandag, bij jou, als leidinggevende. En dat is tot heden niet zo vreemd. Er is namelijk geen andere manier om jezelf zichzelf (tijdelijk) afwezig te laten zijn van werk. Dat is wat ons betreft een grote gemiste kans.

De Adviseur Leiderschap & Inzetbaarheid (inzetbaarheidscoach)

Met de inzet van een Adviseur Leiderschap & Inzetbaarheid, ook wel inzetbaarheidscoach genoemd, pakken we het anders aan. Deze adviseur is er namelijk om zowel de leidinggevende als de medewerker te leren met een andere bril naar inzetbaarheid te kijken. De bedoeling is direct de juiste route voor jou als leidinggevende, en de medewerker uit te stippelen.

Hierbij wordt rekening gehouden met de vier domeinen die de basis vormen voor een goede inzetbaarheid van mensen. De Adviseur Leiderschap & Inzetbaarheid (ALI) werkt nauw samen met de bedrijfsarts, dus er worden geen medische factoren gemist. Wel wordt er zeer efficiënt gebruik gemaakt van interventies en hulpbronnen. Om de toegevoegde waarde van de ALI voor jou en jouw organisatie te vergroten, raden we aan de organisatie hierop voor te bereiden middels een zogenaamde kick-off en een training voor leidinggevenden. Omdat het een geheel nieuwe visie op inzetbaarheid is, vormt de interne communicatie een belangrijk onderdeel.

Hoe werkt het in het kort

  • Als leidinggevende bepaal je met de adviseur en eventueel de bedrijfsarts, binnen welk domein de (gedeeltelijke) afwezigheid thuishoort: werk, privé, motivatie of medisch.
  • Wanneer de afwezigheid te maken heeft met het medische domein, is de bedrijfsarts aan zet. Als leidinggevende houd je uiteraard contact met je medewerker en blijf je betrokken, maar jullie bespreken geen inhoudelijke zaken.
  • Heeft de afwezigheid te maken met de domeinen werk, privé of motivatie en er geen medische grondslag is, kun je als leidinggevende alles bespreken met de medewerker (volgens de AVG). De ALI blijft in dit geval het aanspreekpunt voor jullie beiden. Samen bepalen jullie gepaste werkafspraken en interventies.
  • Is er meer verzuim binnen de organisatie dat mogelijk niet medisch is? Met de Verzuim Oorzaken Scan kan worden achterhaald binnen welke domeinen de belangrijkste verzuimoorzaken vallen. Het aanbod van interventies (de providerboog) kan daarmee worden opgefrist, in aansluiting op de problematiek in de organisatie. Generieke interventies maken al snel plaats voor specialistische interventies (rouw, scheiding, mantelzorg, loopbaan, teamtraining etc.), wat veel effectiever is. Met als gevolg dat het verzuim afneemt en/of minder lang duurt.

Wie is de Adviseur Leiderschap & Inzetbaarheid?

Deze adviseur heeft vooral veel kennis en ervaring van leiderschap en coaching binnen het domein Situationeel leiderschap. De ALI is getraind door Mensely en heeft werkervaring op het vlak van situationeel leiderschap en de 4 verzuimdomeinen. Het is een professional die sturing kan geven aan diverse problematieken en fungeert als inspiratiebron en mentor voor leidinggevenden. In de ideale situatie wordt de ALI tijdelijk ingezet, tot de leidinggevenden voldoende geëquipeerd zijn om zelfstandig verder te kunnen.