Bewustzijn
Preventie

Voorkomen is beter dan…

Door Hans Bijleveld
|
20 juni 2018
|
leestijd leestijd: 2 minuten

We kennen allemaal het gezegde, ‘voorkomen is beter dan genezen’. In het vak als bedrijfsarts is preventie daarom een integraal onderdeel van het dagelijkse werk. Als medewerkers eenmaal uitvallen, hebben ze daar vaak voor een veel langere tijd last van. Daarom werk ik (Hans Bijleveld, bedrijfsarts) samen met Mensely en de klant aan het voorkomen van ongezonde leefstijlen en zieke collega’s. Hoe? Dat lees je hier.

Spreekuren ‘preventief’

Een medewerker voelt zich gestrest. Het duizelt hem af en toe zelfs als hij bij een bordbespreking staat. Als je voelt dat jouw lichaam signalen afgeeft om op te letten, dan kun je ook al langskomen bij de bedrijfsarts. Voor onze klant organiseer ik een preventief spreekuur. Waar het vroeger echt alleen gericht was op verzuim (waar het al foute boel was) is één derde van de spreekuren nu gericht op preventie. Van leidinggevenden tot medewerkers, er wordt volop gebruik van gemaakt.

Maak bewust

Als bedrijfsarts behandel of spreek ik niet alleen personen in de spreekkamer. Ik ga de organisatie in, vertel tijdens dagstarts en workshops wie ik ben en waar je op kunt letten om jouw gezondheid op peil te houden. De bedrijfsmaatschappelijk werker is hier altijd bij, ons werk sluit immers op elkaar aan. Het ouderwetse plaatje dat een bedrijfsarts alleen voor je klaarstaat als je al een gebroken been of depressie onder de leden hebt, dat is echt niet meer van deze tijd. We zijn meer dan dat. Ik ben het jaar rond bezig met meer bekendheid rondom risicofactoren en praktische tips hoe je hiermee om kunt gaan. Van themaweken, summerschool tot workshops, allemaal momenten waarop we het bewustzijn van medewerkers kunnen versterken.

Stressherkenning en stressmanagement zijn belangrijke risicofactoren bij de klant. Het komt te vaak voor dat medewerkers te lang doorlopen met hoge spanning. Niet alleen door de werksituatie, maar ook de privé situatie. Tijdens workshops help ik medewerkers de signalen te herkennen in een vroeg stadium. In de sociaal medische teams bespreken wij veel voorkomende thema’s zoals mantelzorg, schuldenproblematiek of psychische klachten.

De sandwich-generatie

Ik noemde het net al even, de privé situatie weegt mee in de gezondheid. Het komt vaak voor dat je op een leeftijd bent waarbij je jonge kinderen verzorgt én hulpbehoevende ouders hebt. Dat noemen we de sandwich-generatie. Van alle kanten wordt er aan je getrokken, maar hoe hou je jezelf drijvende? Gelukkig zijn steeds meer organisaties zich ervan bewust dat het zo ontzettend belangrijk is om meer focus te hebben op preventie. Ik ben daarom heel blij dat mijn huidige klant een bedrijfsfysiotherapeut, bedrijfsfitness en mindfulness aanbiedt aan zijn medewerkers en ook lunchwandelingen en traploopwedstrijden organiseert.

Wees er vroeg bij

De pensioenleeftijd stijgt, waardoor we steeds langer moeten doorwerken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat de pensioenleeftijd van werknemers in 2017 verder is gestegen. De komende jaren zal de AOW-leeftijd verder stijgen tot 67 jaar en 3 maanden in 2022. Lees hier het volledige artikel. We krijgen een steeds oudere, werkende populatie. Ik verwacht als bedrijfsarts veel meer chronische ziekten tegen te komen. Het is daarom belangrijk om vanaf jonge leeftijd te werken aan het behoud van de gezondheid. Hoe? Wees er vroeg bij, pas je leefstijl aan en zoek waar nodig extra hulp bij jouw gezondheidsproblemen.

Met kleine stapjes beginnen en dan kunnen we met zijn allen het spreekwoordelijke ‘Voorkomen is beter dan genezen’ waarmaken.

Hans BijleveldBedrijfsarts Mensely