Gehoor
Preventie
Tips

Gehoorschade voorkomen, vóór het te laat is

Door George van de Kant
|
04 maart 2019
|
leestijd leestijd: 1 minuut

Te hard geluid is één van de grootste risicofactoren is voor medewerkers. Zo blijkt uit alle landelijk uitgevoerde Risico inventarisatie en- evaluaties (RI&E’s). Gehoorschade kan onomkeerbaar zijn, dus voorkomen is het beste. In deze video vertellen audioloog Karolien Mulders en bedrijfsarts en kwaliteitsmanager George van de Kant dan ook hoe je gehoorschade kunt voorkomen. Hierbij is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om de juiste attributen beschikbaar te stellen. En die van de medewerker om deze daadwerkelijk te gebruiken.

George van de Kant: “Een werkgever kan veel in gang zetten om gehoorschade te beperken, maar een medewerker moet ook zelf de regie pakken om de juiste maatregelen te nemen.”

Gehoorschade herkennen

Een belangrijk signaal van gehoorschade is dat je stiltes in gesprekken niet goed meer kunt onderscheiden. Als je bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje staat en met moeite de gesprekken kunt volgen. En helemaal als je stiltes in één op één gesprekken niet goed meer kunt duiden.


Een veilige en gezonde werkomgeving met de RIE-manager

Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving start met inzicht in de risico’s. Het opstellen van een RI&E maakt het mogelijk om de arbeidsomstandigheden in een bedrijf continu te verbeteren. Vanuit Mensely bieden we de RIE-manager aan. Een gebruiksvriendelijke, beveiligde en handige online tool om een RI&E uit te voeren en actueel te houden.

Heb je hier vragen over? Neem contact op met Wim van Rosmalen, manager RIE & care producten bij Mensely, via 06-53790589.