Behandeling
Burn-out
Mentale weerbaarheid
Preventie
Re-integratie
Tips

Nieuwe serie: van burn-out naar veerkracht met het spiraalmodel

Door Claartje Visser
|
24 april 2019
|
leestijd leestijd: 1 minuut

Het aantal burn-out klachten in Nederland neemt toe en dat leidt tot meer verzuim en uitval. Inmiddels is bekend dat mentale weerbaarheid de sleutel is tot het voorkomen hiervan. Maar wat is mentale weerbaarheid nu precies? En hoe kun je als leidinggevende bijdragen aan de mentale weerbaarheid van jouw medewerkers? Het antwoord op deze vragen vind je met ‘het spiraalmodel’ van Rob Hoedeman, bedrijfsarts bij Mensely.

Het spiraalmodel burn-out

Rob ontwikkelde het spiraalmodel op basis van de meest recente inzichten en zijn eigen ervaringen als bedrijfsarts. Het maakt op een eenvoudige manier helder welke factoren leiden tot een burn-out. En welke factoren bijdragen aan bijdragen aan de intrinsieke motivatie en bevlogenheid van medewerkers. Door te investeren in die laatste factoren, blijven medewerkers energiek en betrokken.

Spiraalmodel burn-out

Tips om medewerkers met een burn-out te ondersteunen

In het boek Van burn-out naar veerkracht – een leidraad voor leidinggevenden beschrijft Rob alle aspecten van burn-out en mentale weerbaarheid, aangevuld met wetenschappelijke en praktijkinzichten. En hij laat zien hoe je met behulp van het spiraalmodel je medewerkers kunt helpen hun mentale weerbaarheid te vergroten. De komende tijd vatten we het boek graag voor je samen in een serie artikelen, boordevol tips om je medewerkers te ondersteunen.

Lees alvast het eerste artikel: ‘Wat is een burn-out precies en hoe voorkom je deze?

Meer weten of het boek bestellen?

Wil je alvast meer weten over het spiraalmodel? Bekijk dan deze webinar waarin Rob Hoedeman het model uitlegt. Wil je het boek van Rob Hoedeman graag zelf lezen? Bestel het boek hier.

Over de auteur

Rob Hoedeman is bedrijfsarts met 25 jaar praktijkervaring en 15 jaar ervaring in wetenschappelijk onderzoek. In 2010 promoveerde hij op Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en hij is gespecialiseerd in burn-out en mentale weerbaarheid.