Coach
Inzetbaarheidscoach
Leidinggeven
Preventie

Nieuwe tijden vragen om nieuwe oplossingen. Thumbs up voor de inzetbaarheidscoach?

Door Ed Moolhuizen
|
20 september 2018
|
leestijd leestijd: 2 minuten

Werken verandert razendsnel. En als oude, bekende oplossingen in verzuimbeleid niet meer het gewenste effect sorteren, moet je snel kunnen schakelen. Dat doen wij dus. Door continu onze dienstverlening tegen het licht te houden en -samen met de klant- te optimaliseren. Zo is het idee van de inzetbaarheidscoach ontstaan. 

Met onze klanten delen we de mening dat focus op duurzame inzetbaarheid belangrijker is dan ooit. Bij Mensely zien we dat sterk persoonlijk leiderschap en eigen regie vaak de sleutel zijn tot meer werkplezier, minder verzuim en betere resultaten. Tegelijkertijd zien we ook dat steeds meer organisaties tegen dezelfde problemen aanlopen waardoor juist die belangrijke inzetbaarheid in het gedrang komt. In de praktijk vinden we hiervoor (in sommige gevallen) nog niet altijd een goede oplossing, waardoor medewerkers onnodig ‘verdwijnen’ in ziekteverzuim.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een 63-jarige medewerkster die naast een 5-daagse werkweek ook mantelzorgtaken heeft, meldt zich ziek. Er is al zorgverlof toegekend en ook heeft zij verlofuren opgenomen. Al ruim een half jaar heeft zij haar uren niet meer gemaakt, nu is haar verlof op en meldt zij zich ziek met spanningsklachten. De leidinggevende geeft aan dat er al lange tijd weinig meer uit haar handen komt en ziet als oplossing dat de medewerkster gebruik gaat maken van een aparte regeling. De bedrijfsarts adviseert werkgever en medewerkster om hierover in gesprek te gaan. Geadviseerd wordt in 2 weken weer op te bouwen tot volledige werkhervatting mogelijk is.

De medewerkster komt na 4 weken op het spreekuur, de werkhervatting is niet gelukt. Klachten zijn hetzelfde gebleven, daarnaast voelt zij de druk vanuit zijn leidinggevende toenemen. Ze geeft aan dat ze geen gebruik kan maken van een regeling omdat dit teveel geld kost. Dit durft zij de werkgever niet te vertellen. 

Positieve psychologie en de inzetbaarheidscoach

Om voor bovenstaande situatie beter en sneller tot een oplossing te komen, denken wij dat een andere kijk op de situatie en andere aanpak nodig is. De nieuwe aanpak die we voor ogen hebben, gaat over de as van de positieve psychologie en is naast praktisch toepasbaar ook wetenschappelijk onderbouwd.

De ideeën die we hierover hebben zouden we graag met onze klanten willen delen en doorpraten over de mogelijkheden en ervaringen in de praktijk. Onze ambitie is om in het laatste kwartaal van dit jaar onze nieuwe aanpak in de praktijk te testen met een aantal pilots. Om het vervolgens in 2019 als onderdeel van ons portfolio aan te bieden. Zo blijven we bij Mensely constant in beweging. Werken verandert? Wij veranderen mee!