Loopbaan

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?

Door Miranda 't Hoen
|
09 september 2019
|
leestijd leestijd: 3 minuten

Een loopbaan duurt gemiddeld een jaar of 50. Dat is dus de helft van je leven! Van 16 t/m 21 september is het de Week van de Loopbaan. Een mooi moment te kijken hoe jouw huidige loopbaan eruit ziet, wat je ambities zijn en welke concrete stappen je kunt zetten.

Steeds vaker wisselen we van functie, baan of branche. Meestal uit eigen beweging, soms omdat het niet anders kan. Een loopbaan is dan ook niet meer een eenmalige keuze. Het is een pad waar je zelf sturing geeft. Bij Mensely geloven wij in zelfregie. Jij zit zelf aan het roer en met de juiste ondersteuning bepaal je welke richting je op wilt gaan. Ook als het gaat om je werk.

De juiste loopbaan voor de juiste fase

Afhankelijk van je leeftijd, kennis, ervaring en levensstijl kun je keuzes maken om jouw loopbaan een specifieke richting te geven. Heb jij behoefte aan praktische tips? We helpen je graag op weg.

Van tiener tot twintiger

Voor een goede start begin je met het onderzoeken van carrièremogelijkheden. Probeer zoveel mogelijk verschillende baantjes. In de vorm van een stage, vakantiebaan of het volgen van een (digitale) cursus. Bij een uitzendbureau of direct in loondienst. Ontdek je waar je wel, of vooral niet wil werken, wat je talenten zijn en met wat voor mensen je graag samenwerkt.

Uiteindelijk weet jij van welke baan bij jou past. Hopelijk heb je deze baan al gevonden. Zo niet? Dan zijn er talloze manieren om de juiste baan te vinden. Je hoeft niet persé een baan te hebben die past bij je studie. Sterker nog, de meeste mensen doen totaal ander werk dan waar ze voor zijn opgeleid. Het belangrijkste is dat je iets doet wat je leuk vindt. Laat je niet beïnvloeden door de keuzes van je vrienden en studiegenoten, iedereen ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Jij dus ook.

Van twintiger tot veertiger

In deze fase moet je veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Een baan, huishouden, sociale gelegenheden, hobby’s en misschien wel een gezin. Een privé-werkbalans die klopt is nu essentieel om werkstress en burn-out te voorkomen. Bepaal prioriteiten en maak keuzes voor jouw loopbaan die je positieve energie blijven geven.

Voel je je gewaardeerd op je werk? Heb je het gevoel dat je werk perspectief biedt? En heb je nog werkplezier? Wees niet bang voor verandering als dit niet het geval is. Ga op zoek naar een nieuwe uitdaging of ga het gesprek aan met je leidinggevende.

Van veertiger tot zestiger

Je hebt nog ongeveer 40% van je loopbaan te gaan. Neem daarom de ontwikkeling van je loopbaan nog steeds serieus! Zet werkplezier hoog op je agenda en bekijk welke mogelijkheden er zijn om (als dat nodig is) weer meer plezier in je werk te krijgen.

Denk aan een opleiding of andere functie, binnen of buiten je organisatie. Je kunt er ook aan denken om jouw kennis en ervaring aan anderen over te dragen. Als manager, docent of adviseur. En als je er zelf niet uitkomt, dan biedt loopbaanadvies nét dat duwtje in de goede richting.

Van zestiger tot… ?

Er zijn voor jou geen geheimen meer. Het wordt tijd om de jongere generatie op de arbeidsmarkt de kneepjes van het vak te leren en te bepalen hoe de laatste jaren van jouw loopbaan eruitziet. Wil je blijven doorwerken, of met (vervroegd) pensioen? De keuze is aan jou.

De HR-afdeling of loopbaanprofessionals kunnen je helpen om deze laatste fase van je loopbaan te plannen en de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Maak daar gebruik van. En daarna… Geniet!

We geven je graag advies

Een loopbaanpad uitstippelen en bijsturen kan uitdagend zijn. Gelukkig zijn er specialisten die jou hierbij kunnen ondersteunen. We stellen je graag voor aan onze collega’s bij Focus Nederland. Focus biedt innovatieve programma’s, aangeboden vanuit een online loopbaanplatform. Heb je behoefte aan advies met betrekking tot je loopbaan? Kijk dan meer informatie op FocusNederland.nl.

Mensely is onderdeel van HumanTotalCare. Dat zijn wij samen met HumanCapitalCare, ArboNed, Focus Nederland en IT&Care. Met deze organisaties werken wij dagelijks aan een vitaler en gezonder Nederland.