Gehoor
Preventie
Tips

Te laat voor oordopjes?

Door George van de Kant
|
03 juli 2018
|
leestijd leestijd: 1 minuut

Uit alle landelijk uitgevoerde RI&E’s (Risico inventarisatie en- evaluatie) komt naar voren dat te hoge geluidsbronnen één van de grootste risicofactoren is voor medewerkers. De RI&E is sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Bekijk hier de video over gehoorschade. Audioloog Karolien Mulders en bedrijfsarts en tevens Mensely’s kwaliteitsmanager George van de Kant vertellen hier over de definitie van gehoorschade, de gevolgen en welke preventieve maatregelen er zijn.

Niet te onderscheiden stiltes

Een belangrijk signaal is als je bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje staat en met moeite de gesprekken kunt volgen en helemaal als het zich voordoet in stiltes van één op één gesprekken. Probeer het probleem voor te zijn met de juiste preventiemiddelen zoals oordoppen. Gehoorschade kan onomkeerbaar zijn.

George van de Kant: “Een werkgever kan veel in gang zetten om gehoorschade te beperken, maar een medewerker moet ook zelf de regie pakken om de juiste maatregelen te nemen.”


Een veilige en gezonde werkomgeving met de rie-manager

Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving start met inzicht in de risico’s. Door het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is het mogelijk om de arbeidsomstandigheden in een bedrijf continu verbeteren. Vanuit Mensely bieden we de rie-manager aan. Een gebruiksvriendelijke, beveiligde en handige online tool om een RI&E uit
te voeren en actueel te houden. Vragen? Neem contact op met Wim van Rosmalen via 06-53790589.