Eigen regie
Interview
Leidinggeven

Eigen regie als middel, niet als doel

Door Ed Moolhuizen
|
20 juni 2018
|
leestijd leestijd: 3 minuten
Eigen regie… een klinkende term die veel ambitie in zich draagt. De organisatie heeft zelf de regie over het verzuimproces en is nauw betrokken bij ziekte en terugkeer op de werkvloer. We bevragen Ed Moolhuizen, Medisch Directeur Mensely over eigen regie.

 

Hoe gaan organisaties volgens jou om met eigen regie?

Eigen regie betekent gedragsverandering binnen een organisatie. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen gewoon gezond aan het werk zijn. Dan is eigen regie een middel, niet het doel. Je kunt dit alleen goed implementeren als het via de lijn loopt en het stokje wordt doorgegeven vanuit de top. Vaak wordt het als lastig ervaren om eigen regie als een lijnverantwoordelijkheid te zien, er is vaak al zoveel aan de hand binnen een organisatie. Het is dan verleidelijk om HR in de lead te zetten. Over het algemeen zijn de intenties goed, maar blijkt de praktijk weerbarstig.

Een gevleugelde uitspraak van jou is: iedere organisatie krijgt het verzuim dat het verdient..

Klopt, het doet ertoe hoe je met werknemers omgaat. Bij problemen – en ik zeg bewust niet expliciet bij medisch problemen – weeg je alles af: heb ik leuk werk, een aardige baas, leuke collega’s? Bij groen licht kies je er sneller voor weer aan het werk te gaan. Je kunt als organisatie die keuzes beïnvloeden. Zijn de randvoorwaarden op orde, dan maken mensen de keuze erbij te willen horen. Zo krijg je het verzuim dat je verdient, in positieve zin.

De artsen van Mensely hebben een eigen signatuur, volgens het Eigen Regie Model hebben zij een adviserende rol.

Ja, de medische eindverantwoordelijkheid ligt altijd bij de bedrijfsarts en er is dan ook nauw overleg. Ze lopen letterlijk de spreekkamer uit om te praten en mee te denken, of om leidinggevenden te coachen. Liever proactief beschikbaar dan afwachten en slechts advies geven over werkhervatting. Ondersteuning op gedragsverandering is van belang, zonder alle taken over te nemen. We willen dan ook dat onze bedrijfsartsen competenties ontwikkelen waarbij ze dit ook uitdragen.

De bedrijfsartsen van Mensely krijgen training om dieper op de betekenis van eigen regie in te gaan, welke competenties zijn van belang?

Organisatiesensitiviteit, je moet snappen hoe de hazen lopen om op de juiste manier toegevoegde waarde te bieden. Flexibiliteit is ook van belang. Ieder bedrijf heeft een eigen dynamiek, hier moet je in mee bewegen. Er wordt veel verwacht van de bedrijfsarts, de adviserende rol in het eigen regie model is weer een stap op onze ladder. Ook het aanpassen van je communicatiestrategie bij het coachen is van belang. Help goede managers te excelleren en help starters vooruit in de ontwikkeling naar goed leiderschap.

Wat is de invloed van de bedrijfsarts op de stijl van leidinggeven?

Het goede 1 op 1 gesprek is van veel invloed. De onafhankelijke rol van de bedrijfsarts helpt daarbij. Pak je kans om de leidinggevende vooruit te helpen in zijn ontwikkeling. We hoesten niet alleen verzuimcijfers en cascode classificaties op. Juist onze kwalitatieve analyse over het gedrag binnen de organisatie levert meerwaarde. Je leert een cultuur kennen en gebruikt daarbij je voelsprieten om aan te geven waar werkrelaties verbetering nodig hebben.

“Je kijkt verder dan alleen met je medische bril.”

Wanneer werkt het Eigen Regie Model niet?

Zonder management. Het klinkt tegenstrijdig, maar eigen regie en zelfsturing laten zich maar moeilijk combineren. Mensen zijn mensen. Je geeft een team eigen verantwoordelijkheid, veiligheid, middelen om zelf te sturen. Vervolgens vraag je ze ook om zelf het verzuim te regelen. Men zegt ja, maar vaak werkt het niet. Meestal wordt zelfsturing onvoorbereid de werkvloer opgeslingerd. Zonder te meten of een team ook echt klaar is om zo te werken. Laat staan om zelf het verzuim te regelen. Deze trend wordt nu weer langzamerhand teruggedraaid, omdat het niet werkt. Dat zie je met name in de zorg.

Dit interview is ook gepubliceerd op YF Academy. 

 

Vragen over Eigen Regie? Neem contact op met Ed!