Arbeidsdeskundige
Eigen regie
Onderzoek
Risicoanalyse

Arbeidsdeskundige: onmisbare schakel bij eigen regie

Door Desiree van Houten
|
17 september 2018
|
leestijd leestijd: 2 minuten

De arbeidsdeskundige is vandaag de dag een onmisbare schakel in verzuim- en gezondheidsmanagement, zeker voor organisaties die hier zelf de regie over voeren. Het belang van een arbeidsdeskundige kan moeilijk worden ónderschat. Maar wat doet zo iemand nou precies? Dat lichten we graag toe. 

De meest complete omschrijving van een arbeidskundige luidt: onafhankelijk specialist in het het voorkomen, beoordelen en herstellen van discrepanties tussen belasting en belastbaarheid.

Laten we daar eens op inzoomen. Vaak wordt uitval veroorzaakt door heel complex scala aan oorzaken en oorzaakjes die buiten het werkveld en de verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts vallen. Vergeet niet dat een bedrijfsarts een medisch specialist is. Een arbeidsdeskundige doet dus een onafhankelijke analyse van belasting versus belastbaarheid van mensen in hun werk. Hierin wegen ze niet alleen iemands fysieke, mentale en psychosociale toestand mee; ze kijken ook naar omgevingsfactoren als werkorganisatie, familie, collega’s en zelfs persoonlijke financiën.

Wanneer komt een arbeidsdeskundige in beeld?

Vaak komt een arbeidsdeskundige in beeld wanneer duidelijk wordt dat er sprake is van structurele beperkingen bij een werknemer, of wanneer het verzuim ongeveer een jaar duurt. Arbeidsdeskundigen begeleiden niet alleen werknemers terug naar de werkvloer, zij hebben ook een adviserende rol naar werkgevers. En juist daar zien we bij Mensely dat er vaak kansen gemist worden. De arbeidsdeskundige kan namelijk op elk gewenst moment een analyse maken van de belasting versus belastbaarheid, bij iedere medewerker van een bedrijf.

Aanspreekpunt en vraagbaak

Daarnaast zijn arbeidsdeskundigen uiteraard het aanspreekpunt en de vraagbaak voor alles rond wet- en regelgeving met betrekking tot verzuim- en gezondheidsmanagement. Hij of zij kan over individuele werknemers een onafhankelijk, professioneel advies geven waardoor signalen die duiden op (langdurige) uitval in een vroeg stadium gesignaleerd worden. Voorkomen is beter de genezen, tenslotte.

De arbeidsdeskundige & Mensely

Daarom detacheert Mensely arbeidsdeskundigen bij werkgevers die zelf de regie voeren over het verzuimbeleid. We hebben een uitgebreid netwerk en kunnen direct putten uit een flexibele pool van 75 gecertificeerde en ervaren arbeidsdeskundigen. Hierdoor vinden we altijd de juiste match voor onze werkgevers. Want ook voor arbeidsdeskundigen geldt dat er niet alleen op professioneel, maar ook op persoonlijk niveau een klik moet zijn. In onze ervaring creëer je dan pas de synergie die leidt tot het beste resultaat.

Onze arbeidsdeskundigen beschikken over:

  • Diploma HBO Arbeidsdeskundige
  • (Her)registratie SRA, Inovat
  • Certificatie van erkend instituut
  • Aantal jaren werkervaring
  • Actuele en aantoonbare kennis van relevante wet- en regelgeving

Kennisontwikkeling

Mensely beschikt over een eigen academy waar zowel vaste arbeidsdeskundigen als vrij gevestigde arbeidsdeskundigen (ZZP’ers) hun kennis en vaardigheden op een gewenst niveau kunnen houden door het volgen van diverse workshops en lezingen die verzorgd worden door autoriteiten in hun vakgebied. Het aanbod is deels beroeps-gerelateerd en deels competentiegericht. Door het volgen van een aantal van deze workshops krijg je als arbeidsdeskundige accreditatiepunten toegekend die nodig zijn voor het behoud van je Hobéon SKO-registratie.